Akademia Kulinarna Whirlpool powstała w 2013 roku i jest odpowiedzią na przeprowadzone wśród Polek badanie, z którego wynika, że aż co 4 kobieta w naszym kraju stresuje się przy gotowaniu. W ramach Akademii organizowane są liczne warsztaty gotowania prowadzone przez doskonałych w swoim fachu kucharzy takich jak: Marco Ghia – szefa Akademii Kulinarnej Whirlpool, zwyciężczynię III edycji programu MasterChef Dominikę Wójciak, znane blogerki: Alicję Rokicką i Maię Sobczak, oraz specjalistkę kuchni włoskiej Cristinę Catese.
Na co dzień, zajęcia w Akademii dedykowane są zarówno dla tych, którzy czują, że powinni podszlifować swoją wiedzę o gotowaniu jak i dla wszystkich tych, którzy szukają nowych inspiracji kulinarnych.
Akademia mieści się na warszawskiej Pradze, w awangardowej przestrzeni kulturalno-biurowej Soho Factory. Wszyscy uczestnicy warsztatów mają do dyspozycji nowoczesne zaplecze kuchenne, wyposażone w wysokiej klasy sprzęt do zabudowy marki Whirlpool.
Duża część proponowanych przez Akademię zajęć kulinarnych bazuje na inspiracjach kuchnią włoską i właśnie w tym zakresie będzie prowadzona współpraca z włoskim importerem. W ramach Akademii odbywają się także spotkania z kucharzami specjalizującymi się w kuchni polskiej oraz degustacje win prowadzone przez profesjonalnych sommelierów.
North Coast specjalizuje się w dystrybucji wysokogatunkowych produktów spożywczych pochodzących głównie z Włoch. Oprócz działalności sprzedażowej firma zapewnia swoim klientom także fachowe porady dotyczące wyboru i wykorzystania swoich produktów. Dzięki nawiązanej współpracy z Akademią Kulinarną Whirlpool pracownicy firmy będą mogli udoskonalić swoje umiejętności kulinarne.