Dekpol wybuduje nowoczesną marinę na Wybrzeżu Gdańskim
Dekpol, jeden z wiodących deweloperów w Polsce Północnej, przedstawił projekt ekskluzywnej mariny w nadmorskiej części Gdańska. W ramach najnowszego planu inwestycyjnego powstanie luksusowy kompleks budynków apartamentowych z miejscami do cumowania jachtów i łodzi motorowych. Inwestycja ma być oddana do użytku w trzech etapach.
2018-12-03, 10:21

Najnowsza inwestycja Dekpol S.A. to blisko 23 tysiące m. kw. powierzchni lokali mieszkalno-usługowych, które powstaną na 11-hektarowym terenie. W ramach luksusowego kompleksu Sol Marina zaprojektowano kilkaset apartamentów o powierzchni od 33 do 132 m. kw. Realizacja inwestycji jest zaplanowana w trzech etapach. W pierwszym etapie zostanie zbudowana część budynków apartamentowych z miejscami postojowymi oraz do cumowania łodzi. Planowany jest także dwukondygnacyjny kapitanat z restauracją, salą zabaw dla dzieci oraz salą bankietową i konferencyjną, a także 10-kondygnacyjny apartamentowiec, w którym znajdą się lobby, basen, sauna sucha i mokra oraz siłownia.

W drugim i trzecim etapie budowy powstanie pozostała część kameralnych budynków apartamentowych. Projekt architektoniczny został opracowany przy współpracy z biurami LSA oraz K&M Karczewski.

Dużym atutem inwestycji jest jej unikatowa lokalizacja w nadmorskiej części Gdańska, tuż nad brzegiem ujścia Martwej Wisły do Bałtyku w pobliżu Wyspy Sobieszewskiej. Nieopodal Sol Marina znajdują się aż dwa rezerwaty – Ptasi Raj i Mewia Łacha, a status wyspy ekologicznej gwarantuje zachowanie przyrody w naturalnym stanie. Dodatkową zaletą jest bliskość plaży, na którą można dojść malowniczą trasą przez las w zaledwie kilka minut. Co istotne, cały kompleks będzie doskonale skomunikowany z najważniejszymi kierunkami turystycznymi. Na Wyspę Sobieszewską i do centrum Gdańska można dotrzeć bezpośrednio autobusem. Dojazd samochodem do miasta zajmie z kolei jedynie 15 minut. Możliwy będzie także transport tramwajem wodnym oraz jachtami, które będzie można wypożyczyć na terenie kompleksu.

- Wyspa Sobieszewska cieszy się w ostatnich latach dużym zainteresowaniem zarówno ze strony turystów, jak i inwestorów. Nasz najnowszy projekt jest jedyny w swoim rodzaju, ponieważ będzie to pierwszy tego typu obiekt w Polsce. Naszym celem jest stworzenie wyjątkowej przestrzeni do wypoczynku i rekreacji oraz nowych możliwości pomnażania kapitału przez inwestorów. Myślę, że Sol Marina pozwoli odkryć w wielu różnych aspektach to, co jeszcze nieodkryte – mówi Sebastian Barandziak, Członek Zarządu Dekpol S.A.

Oferta apartamentów Sol Marina skierowana jest szczególnie do osób inwestujących w lokale na wynajem. Inwestorom proponowany jest jednocześnie bezobsługowy model biznesowy. Oznacza to, że zarządzaniem nieruchomościami zajmuje się profesjonalny i doświadczony operator. Rozliczenie przychodów dokonywane jest w systemie 30/70, co oznacza, że 30% otrzymuje operator hotelowy, a 70% właściciel apartamentu.

- Poprzez nowe inwestycje wzmacniamy naszą obecność w regionie, wspierając jednocześnie rozwój lokalnej turystyki. Dzięki oferowaniu wysokiej jakości usług jesteśmy w stanie zapewnić również korzystne rozwiązania inwestycyjne spełniające potrzeby nawet najbardziej wymagających inwestorów – komentuje Sebastian Barandziak.

***

Grupa Kapitałowa Dekpol S.A. dynamicznie rozwija się w branży budowlano-deweloperskiej oraz w produkcji sprzętu do maszyn budowlanych. Firma powstała w 1993 r. Posiada nowoczesny park maszynowy oraz wysoko wykwalifikowaną kadrę pracowniczą. Od początku swojej działalności zyskała miano rzetelnej, wzorowo zorganizowanej firmy, profesjonalnie realizującej powierzone zadania z zastosowaniem nowoczesnych technologii. Działalność Grupy Kapitałowej Dekpol S.A. opiera się na trzech głównych segmentach. Największy udział w przychodach zapewniają usługi w zakresie Generalnego Wykonawstwa. Oferta obejmuje bardzo szeroki zakres działania. Firma posiada bardzo duże doświadczenie w realizacji obiektów przemysłowych, użyteczności publicznej, sportowych i rekreacyjnych, czy też obiektów ochrony środowiska. Prowadzi też roboty drogowe, sanitarne i hydrotechniczne. Prężnie rozwijającym się sektorem jest Dział Konstrukcji Stalowych, który realizuje całościowe projekty dla firm krajowych i zagranicznych. Dekpol S.A. jest również producentem łyżek i osprzętów przeznaczonych do maszyn budowlanych. Współpracuje  z największymi na świecie producentami maszyn budowalnych. Produkty sprzedawane są do Norwegii, Szwecji, Niemiec i Wielkiej Brytanii, a nawet do Maroka i Australii. Dzięki wieloletniemu doświadczeniu w zakresie wykonywania konstrukcji stalowych firma jest w stanie wyprodukować każdy rodzaj łyżki. Trzecim dynamicznie rozwijanym segmentem Grupy Kapitałowej Dekpol S.A. jest działalność deweloperska. Firma posiada ugruntowaną pozycji w Polsce Północnej. Oferuje mieszkania, apartamenty oraz lokale handlowe. Od stycznia 2015 roku akcje Dekpol S.A. notowane są na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie.